Hero mobiel laadkabels Tesla

Hoe ver kan ik rijden in een elektrische auto en hoe snel laad deze?

Jij weet wat je kan verwachten van een elektrische auto!

Ben je je aan het verdiepen in een elektrische auto?

Dan kom je andere termen tegen dan wanneer je de informatie over een benzine of diesel auto leest. Zijn deze termen nieuw voor je? Je bent niet de enige! Wij lichten graag het één en ander toe wat betreft kW & kWh en AC & DC lader. Zo kun je een weloverwogen beslissing nemen tussen de verschillende elektrische auto’s.

Verschil tussen kW & kWh

kWh (kilowattuur) geeft de opslagcapaciteit van de batterij in de auto aan. Hoe hoger, hoe langer/verder je kunt rijden. kW heeft tegenwoordig een dubbele betekenis. Wanneer je naar de basis informatie van een elektrische auto kijkt en er wordt gesproken over kW, wordt hier eigenlijk altijd het vermogen van de auto bedoelt. In dit geval is kW te vergelijken met pk's van een auto. 

De 2e betekenis van kW heeft te maken met het laden van de auto. In dit geval geeft kW het maximale vermogen (snelheid) aan waarmee de auto kan opladen. Het laadvermogen wordt niet altijd duidelijk benoemd. Wil je toch graag het laadvermogen weten? Dan kun je kijken op EV-database. Bij de meeste modellen is dit tegenwoordig 11 kW.

Let wel op bij een snellader zoals Fastned. Wanneer de laadpaal een hele hoge laadsnelheid aan kan, maar de auto een veel lagere snelheid, telt de laagste snelheid. Daarnaast is het bij bijna alle modellen zo dat de laadsnelheid niet constant is. Zo is een extreem voorbeeld de Tesla Model 3. Deze auto kan een gigantische laadsnelheid van 350 kW halen. Maar wanneer je daadwerkelijk gaat laden wordt deze snelheid alleen behaald tot de auto ongeveer 30% geladen is. Daarna daalt de laadsnelheid geleidelijk. Toch zijn er ook auto’s die vrijwel constant laden. Een goed voorbeeld hiervan in de Audi e-tron. Bij dit model daalt de laadsnelheid pas bij ongeveer 80%. Conclusie: kijk niet alleen naar de laadsnelheid maar ook naar hoe lang het duurt om het voertuig op te laden.

Slider laadkabels Kia Niro

Laadkabels elektrische auto

Een elektrische auto kent 2 verschillende laad mogelijkheden. Een normale AC laadpaal en een DC snellader. Een AC lader is de standaard laadoptie waarbij er gebruik wordt gemaakt van wisselstroom. Wisselstroom komt uit een stopcontact of een standaard laadpaal. Wanneer je gebruik maakt van een standaard laadpaal gaat er wisselstroom via de omvormer als gelijkstroom naar de accu van de auto. Een elektrische auto heeft uiteindelijk gelijkstroom nodig om te kunnen rijden. Met een DC lader ‘tank’ je direct gelijkstroom.  Met een DC lader laad je dan ook vele malen sneller.

Ben je veel onderweg, rij je grote afstanden en wil je in weinig tijd flink kunnen opladen bij een snellader? Kies dan voor een auto met een zo hoog mogelijke snellaadfunctie. Vaak is dit een optie bij een nieuwe auto.

Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

maarten
maarten
Maarten de Vries

Coördinator Operations

Meer over elektrisch rijden