Voorbeeld-Europees-schadeformulier

Europees schadeformulier

Hoe vul je een schadeformulier in?

Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker op de drukke Europese wegen. Of het nu een kleine botsing of een serieuzer ongeval betreft, het invullen van een Europees schadeformulier is een onmisbare stap. Dit document zorgt ervoor dat de schadeafhandeling soepel verloopt en dat alle betrokken partijen weten waar ze aan toe zijn. Maar hoe vul je zo’n formulier eigenlijk goed in? Veel mensen raken in de war door de vele velden en vakjes, wat snel kan leiden tot onduidelijkheid. We nemen je stap voor stap mee, zodat jij precies weet wat je moet doen als je onverhoopt in een ongeval betrokken raakt.

Na het invullen van het formulier kun je ons op de hoogte stellen van de aanrijding. Maak een scan van de voor- en achterzijde van het ingevulde schadeformulier en mail deze naar schade@almn.nl.
 

Online schadeformulier

Wist je dat je het formulier ook online kunt invullen en ondertekenen? Dit gaat via mobielschademelden.nl.

Stappenplan voor het invullen van een schadeformulier
 

  1. Veiligheid voorop
    Zorg allereerst voor de veiligheid van jezelf en alle betrokkenen. Zet je alarmlichten aan en plaats een gevarendriehoek. Controleer of er gewonden zijn en bel indien nodig de hulpdiensten. Een kalme en veilige omgeving helpt om het formulier nauwkeurig in te vullen.
     
  2. Maak foto's van de situatie
    Het is verstandig om foto's te maken van de schade, de voertuigen en de omgeving.
     
  3. Vul de voorkant van het formulier in
    Op de voorzijde van het schadeformulier vul je alle essentiële informatie in, zoals de omvang van de schade, het verloop van het ongeval en kentekens. Ook de naam-, adres- en verzekeringsgegevens van beide betrokkenen moeten genoteerd worden. Op dit moment is het voldoende om alleen de voorzijde in te vullen. Zorg ervoor dat alles duidelijk en leesbaar is om misverstanden achteraf te voorkomen. De achterzijde van het formulier kun je rustig thuis invullen.
     
  4. Vermeld eventuele getuigen
    Als er getuigen zijn van het ongeval, noteer dan hun namen en contactgegevens. Getuigen kunnen cruciaal zijn bij de afhandeling van de schadeclaim.
     
  5. Maak een situatietekening
    Teken een overzichtelijke schets van het ongeval in het daarvoor bestemde vak. Geef duidelijk aan welke voertuigen betrokken waren en vergeet niet de rijrichtingen aan te geven. Houd de schets overzichtelijk.
     
  6. Letsel of andere materiële schade
    Als er sprake is van letsel, geef dit dan aan bij vraag 3 (gewonden). Voorbeelden van letsel zijn onder andere hoofdpijn, een beurse schouder of een stijve nek.
    Noteer bij vraag 4 (andere materiële schade) de eventuele schade aan iets anders langs de weg. Dit kan een andere auto zijn, maar ook een paaltje of een boom.
     
  7. Check, check, check!
    Controleer bij vraag 12 (toedracht) of álle kruisjes in het midden zijn ingevuld. Vul ook het aantal gekruiste vakjes in. Dit voorkomt dat de tegenpartij nog een extra hokje aankruist na ondertekening. Controleer hierna goed of je echt álle vragen hebt ingevuld. Dit is belangrijk voor de bewijsvoering.
     
  8. Zet geen handtekening zonder overeenstemming
    Onderteken het formulier pas als beide partijen het eens zijn met de inhoud. Kijk goed mee en onderteken niet als je twijfelt. Ben je er zeker van dat de tegenpartij je niet onterecht de schuld geeft van de aanrijding?
    Door te ondertekenen verklaar je dat de informatie naar waarheid is ingevuld. Verander na ondertekening niets meer op het formulier.
     
  9. Bewaar een kopie voor jezelf
    Zorg ervoor dat je een kopie van het ingevulde schadeformulier voor jezelf bewaart, bijvoorbeeld door er een foto van te maken met je telefoon. Je hebt dan iets op op terug te vallen mocht je formulier om welke reden dan ook niet aankomen bij de verzekeraar. Let er op dat je beide ingevulde zijden fotografeert.
     

Bekijk het schadeformulier en de getuigenverklaring hieronder:
 

Hulp nodig of heb je een andere vraag? Onze medewerkers staan voor je klaar!

maarten
maarten
Maarten de Vries

Coördinator Operations

robin
robin
Robin Jager

Medewerker Operations